Connect with us

Actualitate

13 proiecte de hotărâre pe ordinea de zi în ședința Consiliului Județean Constanța

Published

on

Consilierii judeţeni s-au reunit astăzi, 28 iunie 2023, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele 13 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Două dintre acestea au fost retrase, mai exact, proiectele ce au vizat înlocuirea unor reprezentanți ai CJC, în Consiliul de Administrație al Muzeului de Artă Populară Constanța și al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Albatros din Constanța.

Ședința a debutat cu proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean al domnului Pîrvulescu Florin, precum și vacantarea locului de consilier județean, în urma demisiei acestuia, înregistrată la data de 16 iunie 2023. Proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a vizat aprobarea și rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța, proiect elaborat în urma analizei execuției bugetare corelate cu propunerile transmise de structurile de specialitate și instituțiile din subordine. Rectificarea s-a realizat fără a influența valoarea totală a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023, respectiv, 698.462.734 lei. Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici.

Totodată, pentru a asigura execuția bugetară în perioada următoare, aleşii locali au votat rectificarea bugetului și modificarea listei de investiții ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Și în acest caz, rectificarea s-a realizat între capitole, fără a afecta valoarea totală a bugetului, pe anul 2023.

Pe ordinea de zi s-a aflat și modificarea bugetului total alocat Directiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în vederea implementării proiectului “Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont”. Pentru a putea finaliza în bune condiții acest obiectiv din comuna Lumina, s-a impus actualizarea valorii bugetului prin suplimentarea acestuia cu suma de 350.150 lei, necesară punerii în operă a unor lucrări suplimentare, față de cele prevăzute inițial în listele de cantități. Valoarea totală actualizată a proiectului este de 8.065.623 lei.

Educația școlară, realizată la standarde cât mai înalte, reprezintă o preocupare permanentă a Consiliului Județean Constanța. Astfel, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre, prin care instituția își propune să rezolve una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă învățământul, și anume, insuficiența unităților școlare care să asigure accesul la un proces educațional de calitate. CJC intenționează să depună la finanțare, în cadrul PNRR, proiectul “Reabilitarea și modernizarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Maria Montessori Constanța”. Valoarea totală prevăzută în Devizul General aferent documentației tehnico-economice, aprobată la nivel de instituție, este de 1.913.206 euro (fără TVA).

Aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza SF/DALI, aferenți proiectului ”Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice la obiectivele aflate în domeniul public al județului Constanța” a făcut obiectul unui alt punct aflat pe ordinea de zi. Locațiile prevăzute pentru acest proiect, pe care Consiliul Județean Constanța dorește să îl depună în cadrul Programului Regional 2021 – 2027, sunt următoarele: Pavilion Expozițional – incintă parcare – zece stații de reîncărcare cu două spații de parcare, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (parcare incintă) – patru stații de reîncărcare, cu câte două spații de parcare, Palatul Administrativ – o stație de reîncărcare cu două spații de parcare. În prezent, în zona amplasamentelor propuse nu există stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice. Valoarea totală a investiției se ridică la 5.104.460 lei, fără TVA.

Un alt proiect dezbătut a fost cel privind aprobarea Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor, al Județului Constanța, pe anul 2023. Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a întocmit Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor, al Județului Constanța pe anul 2023, pe care l-a înaintat spre aprobare Consiliului Județean Constanța. Scopul Planului este de a asigura cunoașterea de către toți factorii implicați a sarcinilor și atribuțiilor ce le revin premergător, pe timpul și după apariția unei situații de urgență, de a crea un cadru unitar și coerent de acțiune pentru prevenirea și gestionarea riscurilor generatoare de situații de urgență și de a asigura un răspuns optim în caz de urgență, adecvat fiecărui tip de risc identificat.

Ultimul proiect aflat pe ordinea de zi a vizat aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza SF/DALI, aferenți proiectului „Reabilitare, modernizare și dotare Palat Administrativ – Județul Constanța”. În concordanță cu interesul propriu de atragere de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța, CJC intenționează să depună la finanțare acest proiect, în cadrul Programului Regional 2021-2027. Obiectivul principal al investiției vizează îmbunătățirea performanței energetice a clădirii Palatului Administrativ, prin reducerea consumului de energie, a emisiilor de carbon și extinderea utilizării surselor regenerabile de energie. Totodată, proiectul are ca scop creșterea calității vieții tuturor utilizatorilor, prin îmbunătățirea confortului termic, a condițiilor de igienă, a siguranței și calității aerului. Toate acestea, fiind în acord cu principiile strategice din domeniul eficienței energetice, stabilite la nivelul Uniunii Europene. Valoarea totală a investiției este de 47.802.101 lei fără TVA.

Ședința s-a ținut în regim de videoconferință și au fost prezenți un număr de 34 de consilieri județeni.

Actualitate

Două spectacole ale Teatrului de Stat Constanța în selecția Festivalului Național de Teatru 2024

Published

on

Astăzi a fost anunțată selecția de spectacole a Festivalului Național de Teatru 2024, ediția cu numărul 34, iar Teatrul de Stat Constanța va fi prezent în festival cu două spectacole: „10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu și „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.

Echipa curatorială a festivalului este formată din cronicarii teatrali Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, care au vizionat peste 250 de spectacole din România, Republica Moldova, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia și Serbia. 31 de spectacole din România au fost selectate în FNT 2024 și cinci spectacole sunt invitate din străinătate.

Este al patrulea an consecutiv în care Teatrul de Stat Constanța își demonstrează relevanța în  contextul teatral românesc contemporan inclusiv prin prezența în Festivalul Național de Teatru, cel mai important eveniment al breslei. În 2023 a fost selectat spectacolul „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, în 2022 – „8 tați”, regia Irisz Kovacs și în 2021 – „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Festivalul Național de Teatru este un program permanent al UNITER, inițiat în anul 1990 și finanțat de Ministerul Culturii și Primăria municipiului București. Ediția 34 se va desfășura în perioada 18 – 27 octombrie 2024, în capitală.

10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA

de Gabriel Sandu

Regia: Elena Morar și Gabriel Sandu

Scenografia, video, lighting design: Miruna Croitoru

Sound design și adaptare muzicală: Alexandru Neș

Coregrafie: Stela Cocârlea

Pregătire muzicală: Inga Postolache

Asistență scenografie: Nicoleta Ivan

DISTRIBUȚIA: Mirela Pană, Liliana Cazan, Ramona Niculae, Dana Dumitrescu, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Cristiana Luca, Lucian Iftime, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea Florin Aioane, Laura Iordan.

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE

de William Shakespeare

Adaptare de Daniela Dima și Andrei Șerban

Regia: Andrei Șerban

Regizor asociat: Daniela Dima

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Lighting design: Cristian Niculescu

DISTRIBUȚIA: Andrei Bibire, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea/ Vlad Lință, Iulian Enache, Mihaela Velicu, Liviu Manolache, Ecaterina Lupu, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Ștefan Mihai, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu, Florentin Roman.

Continue Reading

Actualitate

Anunț important pentru călători: o stație a fost mutată

Published

on

Stația Parcul Tăbăcărie de pe Linia 102, în direcția Delfinariu, a fost mutată cu aproximativ 50 de metri spre strada Primăverii.

„Deoarece adăpostul de călători a rămas deocamdată în vechea locație a stației, le recomandăm călătorilor să aștepte autobuzul în zona unde a fost realizat marcajul pentru stație și unde se află caseta albastră cu sigla CT BUS”, au transmis reprezentanții CT BUS.

Continue Reading

Actualitate

„Constanța Coffee Break”, continuă

Published

on

Bulevardul Tomis redevine și în acest weekend locul preferat al constănțenilor și turiștilor, care pot să redescopere frumusețea arhitecturală a orașului și se pot bucura de momente de inspirație și relaxare alături de cei dragi.

Ne plimbăm, facem sport, socializăm, ne răsfățăm cu o cafea sau ne răcorim cu o înghețată pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga. Zona pietonală va fi cuprinsă de o atmosferă energizanță.

„Dacă vreti să faceți parte din această poveste frumoasă, vă invităm alături de noi! Artiștii, cluburile sportive sau ONG-urile, toți creatorii de frumos se pot adresa Direcției Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241485893 sau pe adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro”, au transmis autoritățile.

Continue Reading

Actualitate

Acțiune de donare de sânge, la Năvodari

Published

on

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari.

O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 3 august, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială, Str. Sănătății, nr. 2 (lângă Taxe și Impozite). La acțiunea de donare din 3 august sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Persoanele care vor efectua o donare completă vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, alocație de hrană sub forma unui card în valoare de 280 LEI, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutate peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită virală de tip B sau C, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, boli autoimune. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să prezinte adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune care ar contraindica donarea de sânge. Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0786.821.750, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222