Connect with us

Sanatate

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐢𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐚 𝐭𝐮𝐛𝐞𝐫𝐜𝐮𝐥𝐨𝐳𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝟏𝟏 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞

Published

on

Ministerul Sănătății demarează 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐢𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐚 𝐭𝐮𝐛𝐞𝐫𝐜𝐮𝐥𝐨𝐳𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐁𝐨𝐭𝐨𝐬̦𝐚𝐧𝐢, 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚, 𝐆𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢, 𝐈𝐚𝐬̦𝐢, 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬̦, 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦, 𝐒𝐚𝐭𝐮 𝐌𝐚𝐫𝐞, 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣, 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚, 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚, 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢, ĂŽn cadrul Programului “Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei ĂŽn România”. Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.
Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar.
Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.
Programul este destinat 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟏𝟖 𝐚𝐧𝐢, 𝐜𝐮 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐮𝐛𝐞𝐫𝐜𝐮𝐥𝐨𝐳𝐚̆, 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐥𝐚 𝐫𝐢𝐬𝐜, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐞 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐧𝐞.
Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.
România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.

Sanatate

Noua formulă a vaccinului COVID-19, disponibilă şi pentru schema de vaccinare iniţială

Published

on

În urma deciziei Comitetului Naţional de Vaccinologie, în mod similar cu alte ţări europene, noul vaccin COVID-19, este disponibil şi pentru persoanele care doresc să se vaccineze pentru prima dată.

Până În prezent, acest tip de vaccin era folosit doar la revaccinare, pentru persoanele cărora li se administrase schema primară de vaccinare Împotriva COVID-19.

Vaccinul COVID-19 este adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Acesta oferă protecţie mai ales împotriva complicaţiilor şi formelor grave ale bolii.

Noul vaccin Împotriva COVID-19 este disponibil la medicii de familie sau În centrele de vaccinare. Lista centrelor de vaccinare este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii: https://www.ms.ro/informatii-esentiale-pentru-vaccinarea-impotriva-covid-19-cu-noul-vaccin/

Continue Reading

Sanatate

Vaccinarea antigripală, și în farmacii

Published

on

Vești bune pentru cei care doresc să se vaccineze antigripal. În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, Colegiul Farmaciștilor din România anunță că vaccinarea antigripală se poate efectua acum și în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătății, în cadrul unui program pilot.

Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a și fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei.

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022. De asemenea, farmaciile care au dorit să se implice în program au fost autorizate special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista acestora fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătății la rubrica Pacienti/Farmacii si drogherii/tabel farmacii vaccinare.

La această dată, vaccinarea antigripală se poate realiza în farmaciile autorizate din 15 județe, lista farmaciilor fiind în continuă completare pe măsură ce se eliberează autorizațiile speciale și farmaciile își pun la punct logistica necesară, conform reglementărilor în vigoare. Lista completă a farmaciilor în care se vaccinează antigripal poate fi accesată și pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași:

–           să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic ĂŽn prealabil;

–           să solicite  recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă ĂŽn anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați ĂŽmpotriva gripei sezoniere;

–           să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală ĂŽn farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal ĂŽn vederea administrării acestuia.

De asemenea, cei care doresc să se vaccineze trebuie să știe câteva detalii esențiale:

– vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

– vaccinarea ĂŽn farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior    antigripal și nu prezintă o recomandare medicală ĂŽn acest sens.

”Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației.” declară Prof. Univ. emerit Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România

De altfel, Colegiul Farmaciștilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății și profesioniștii din domeniu pentru ca implementarea acestui program pilot de vaccinare, în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei, să fie cât mai eficientă.

Continue Reading

Sanatate

Sute de pacienĹŁi au primit ĂŽngrijiri medicale, ĂŽn prima zi din an

Published

on

1413 persoane au beneficiat de servicii medicale de urgenţă, în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe a SCJU Constanţa, începând cu ziua de sâmbătă, 31 ianuarie, şi până în această dimineaţă (496 copii, 917 adulţi).  Dintre aceştia, după toate investigaţiile şi consulturile necesare, 271 au rămas internaţi.

In noaptea de Revelion, s-au prezentat la Unitatea Primiri Urgenţe 148 persoane.  Toţi pacienţii au fost investigaţi, cele mai multe cazuri, 120, fiind redirecţionate pe codul verde. In noaptea dintre ani au fost internaţi 47 de pacienţi, cei mai mulţi În secţia clinică Pediatrie (22).

Un număr dublu de prezentări a fost înregistrat în prima zi din an. 323 pacienţi au fost preluaţi de personalul UPU în 12 ore, pe 1 ianuarie (26-27 pacienţi/oră). In urma investigaţiilor şi a consulturilor necesare, 41 dintre aceştia au fost spitalizaţi.

Incă 175 de persoane au fost Înregistrate la UPU În noaptea de 1 spre 2 ianuarie, când, În urma investigaţiilor de specialitate, 29 de pacienţi au fost internaţi.

Flux crescut de pacienţi a fost înregistrat şi ieri, 2 ianuarie. 352 de persoane s-au prezentat la Unitatea Primiri Urgenţe în 12 ore, fiind consultate şi investigate în funcţie de afecţiunile pe care le prezentau.

In total, în această perioadă de 72 de ore, SCJU Constanţa a avut capacitatea de a efectua investigaţii imagistice si de laborator 24/24, 7/7  fapt ce a determinat ca şi pacienţi de la alte unităti medicale să fie redirectionaţi aici.

Cele mai multe internări în această perioadă au fost în secţiile Pediatrie (63), Cardiologie (24), Neurologie (21) şi Obsterică Ginecologie 1 şi 2 (16, 24).

Primul nou născut din cadrul SCJU Constanţa este un băieţel care venit pe lume în noaptea de Revelion, în jurul orei 2. Alţi 12 copii s-au născut la Spitalul Judeţean Constanţa pe 1 Ianuarie (6 băieţi şi 6 fete).

Continue Reading

Sanatate

Noul vaccin și la Constanța

Published

on

Ministerul Sănătății a publicat lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID – 19. La Constanța este redeschis centrul de vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Pot beneficia de noul COVID – 19 toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare cu cel puțin 3 luni înainte.

Incidența cazurilor este tot mai redusă în județul Constanța, însă scopul medicilor este ca aceasta să se apropie de 0. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil sunt produse noi vaccinuri mai puternice, menite să lupte cu mutațiile coronavirusului.

Astfel, noul vaccin, adaptat pentru tulpinile de virus aflate acum în circulație, oferă protecție împotriva complicațiilor, formelor grave ale bolii și reduce transmiterea. Pentru ca și constănțenii să beneficieze de acest nou vaccin, s-a redeschis centrul de vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Centrul funcționează de luni până vineri în intervalul orar 08:00 – 11:00. Noul vaccin se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul Național de Vaccinare, inclusiv cu vaccinul gripal.

Se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID – 19 cu cel puțin 3 luni înainte. Vă puteți vaccina imediat, în centrele de vaccinare deschise în unitățile medicale sau prin programare, la toți medicii de familie. Trebuie să știți că acest vaccin este adresat doar celor care fac o doză de rapel. Pentru a beneficia de acest vaccin trebuie să faceți, inițial, schema primară. Vaccinarea este recomandată în mod special la persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei care sunt la risc de a face forme severe de îmbolnăvire.

Continue Reading

Trending

Copyright Š 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222