Connect with us

Traditii romanesti

Pește în loc de miel, de Paște

Published

on

Pandemia de covid ar putea să ne lase fără mile pe masa de Paște. Restricţiile impuse de starea de urgenţă îi împiedică pe oameni să facă deplasări pe distanţe mai mari, iar în acest caz crescătorii de animale se văd în imposibilitatea de a-și mai vinde marfa. Constănțenii însă nu par să  fie speriați. Peștele ar putea să ia locul mielului pe masa de sărbători.

Hamsie, scrumbie, crap sau zargan sunt doar câteva dintre speciile care se găsesc din belșug în Marea Neagră. Iar din carnea de pește se pot face tot felul de preparate care pot înlocui cu success tradiționala friptură sau drobul de miel.

Din năvoadele pescarilor, peștele trece prin mâinile angajaților din cherhanale, care îl taie, îl filetează și îl pregătesc fie pentru  tradiționala sarmură, fie pentru al frige pe plită, alături de legume cu care face pereche perfectă.

Iar vestea bună este că pentru toate aceste preparate, gospodinele nici nu trebuie să muncească prea mult. Este nevoie doar de un telefon,iar produsele ajung la ele acasă. Restaurantele cu specific pescăresc s-au adaptat situației și livrează preparatele direct la domiciliu.

Autoritățile promit totuși că mielul nu va lipsi de pe masa de Paște. Vor fi însă respectate cu strictețe reglementările privind sănătatea şi igiena, toate produsele vor fi controlate sanitar-veterinar, iar acolo unde se va putea, carnea va fi dusă prin comenzi la oameni acasă. Transporturile vor fi făcute pe distanţe mici, în jurul fermelor respective şi cu sacrificări controlate de către medicii veterinari.

 

Traditii romanesti

Din tainele meșteșugului popular! George Marincu le-a arătat copiilor cum sculptează în lemn

Published

on

În cadrul programului „Săptămâna verde”, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr.8 Constanţa, reprezentanţii Centrului Cultural Constanţa “Teodor T. Burada”, secţia Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâuleţul “ – Promovare Cultură Tradițională, s-au deplasat în comuna Valu lui Traian, la meşterul popular George Marincu.
Acesta ne-a dezvăluit tainele sculpturii în lemn. Prin modul său de creație ți lucru, George Marincu încearcă să dea o a doua viaţă lemnului şi să ii mărească valoarea dându-i o parte din spiritul său liber şi din creativitatea nativă cu care a fost înzestrat. Sculpturile sale au diverse teme: rustice, religioase, vânătoreşti etc. şi sunt majoritatea realizate în stilul basorelief.
Cadrele didactice implicate: Prof. Înv. Primar Aila Acmola, Prof. Ruxandra Vlăsceanu, Bibliotecar Miu Elena, Prof. Ileana Munteanu.

Continue Reading

Traditii romanesti

Cum arată standul României la expoziția internațională “Săptămâna Verde” de la Berlin

Published

on

Standul României la expoziția internațională „Săptămâna verde 2023” de la Berlin așteaptă vizitatorii!
La ediția din acest an a Târgului Internațional „Săptămâna Verde”, organizat la Berlin (R.F Germania), în perioada 20-29 ianuarie 2023, MADR participă cu un stand de informare de 64 mp.
Participarea țării noastre la această prestigioasă manifestare a devenit o tradiție încă din anul 2003. Expoziția Internațională „Săptămâna Verde” constituie un prilej pentru prezentarea politicilor și a strategiilor din domeniul agroalimentar și al dezvoltării rurale, cât și pentru dezvoltarea unor noi relații comerciale, cu impact pozitiv asupra creșterii competitivității și implicit a exporturilor pe piețele internaționale.
Spațiul alocat MADR este destinat promovării produselor agroalimentare, respectiv produselor autohtone recunoscute pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene.

Continue Reading

Actualitate

Produsele tradiționale și serviciile cu specific local sunt promovate de 4 GAL-uri din Tulcea

Published

on

Activitatea a zeci de producători locali și meșteri populari din județul Tulcea este promovată, în cadrul unui parteneriat, de Grupurile de Acțiune Locală GAL Delta Dunării, GAL Razim, GAL Dobrogea de Nord și GAL Oamenii Deltei.

Scopul proiectului „Cooperare pentru promovarea produselor si serviciilor cu specific local din teritoriile GAL” este de a susține și încuraja producătorii locali, prin crearea unor instrumente de promovare și valorificare a produselor cu specific local din teritoriile GAL-urilor partenere. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în cadrul PNDR 2014 – 2020, programul LEADER.

Astfel este sprijinită activitatea producătorilor de preparate din carne, de brânzeturi, produse apicole, produse din pește, a producătorilor de vinuri, a celor care au livezi sau grădini și vând legume și fructe, dar și activitatea meșterilor populari din Tulcea.

La târgurile organizate în Tulcea pentru promovarea tradițiilor, a meșteșugurilor și a produselor din zonă, au participat și cele 4 GAL-uri partenere în proiect. Turiștii au fost invitați să redescopere Dobrogea și Delta Dunării și să aprecieze atât suvenirurile realizate de meșterii populari, cât și gustul produselor locale, muzica și dansurile tradiționale.

Continue Reading

Actualitate

Zilele Oraşului Ovidiu, maraton cultural şi sportiv

Published

on

În perioada 18 – 24 iulie, primăria orașului Ovidiu organizează o serie de evenimente cultural – artistice și sportive, cu ocazia Zilelor Orașului Ovidiu, după următorul program:

  • 18 – 21 iulie – Festival de film românesc ,,KANARA’’, ediția I (zilnic începând cu ora 19:00, 2 proiecții de filme românești, premiate la festivalurile internaționale, locație Parc Faleză Lac);
  • 18 – 21 iulie – Festival gastronomic al etniilor din Dobrogea, în parteneriat cu Asociația Patronală RESTO (zilnic, începând cu ora 18:00, degustări gratuite; omologăm rețete autentice în cel mai mare ceaun din România – 2 tone, seară dobrogeană, seară pescărească, seară turco-tătară, seară grecească și alte suprize, locație Parc Zonă Relaxare – plajă);
  • 20 iunie – 24 iulie – simpozionul ,,OVIDIENII’’ ediția a IV-a – tabără de sculptură în piatră pe temă Ovidiană, eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța și Universitatea ,,Ovidius “;
  • 22 iulie – Festivalul Cântecului Popular ,,Elena Roizen’’, ediția a XIII-a (ora 19:00, Parc Faleză Lac – scenă plutitoare);
  • 23 iulie – Teatrul de Operă și Balet ,,Oleg Danovski’’ Constanța – Reverie Muzicală Estivală (piese celebre de operă, pop rock simfonic, musical-uri interpretate de 15 artiști consacrați, ora 19:00, Parc Faleză Lac – scenă plutitoare);
  • 22 iulie – concert Ansamblul Plăieșii & Nicolae Gribincea (ora 20:30, Parc Faleză Lac –scenă plutitoare);
  • 23 iulie – concert – Carla’s Dreams (ora 20:30, Parc Faleză Lac – scenă plutitoare);
  • 24 iulie – concert – Diana Matei & Taraful Cleante (ora 19:00, Parc Faleză Lac – scenă plutitoare);
  • 24 iulie – concert – Andra (ora 20:30, Parc Faleză Lac – scenă plutitoare);
  • 18 – 21 iulie – Jocurile copilăriei (zilnic, începând cu ora 18:00, Parc Zona de Relaxare – plajă, concursuri cu premii, pentru toți copiii care vor redescoperi jocurile tradiționale precum șotronul, sfoara, 9 pietre, rațele și vânătorii);
  • 18 – 21 iulie – reprezentații artistice ale secțiilor Centrului Cultural ,,Elena Roizen’’ ( zilnic, începând cu ora 18:00, Parc Faleză Lac – amfiteatrul mic);
  • 18 – 24 iulie – cupa Ovidiu la fotbal (se califică automat câștigătoarele de la Cupa sat Poiana și Cupa sat Culmea) ce se va desfășura zilnic pe stadionul sintetic din Ovidiu, începând cu ora 18:00;
  • 23 iulie – lupte tradiționale tătărești Kureș, organizate în parteneriat cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România (ora 18:00, stadion Ovidiu)
  • 23 iulie – cupa Ovidiu la caiac (ora 08:00, locație zonă Cherhana Ovidiu).

Participarea la evenimente este gratuită!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222