Connect with us

Turism

Evoluția tarifelor, pe litoral

Published

on

Sezonul estival este in toi, iar în condițiile în care tot mai multe țări ne-au închis ușa, litoralul românesc este tot mai râvnit. Dar și tarifele sunt diferite în această perioadă. La toate capitolele, prețurile sunt cu până la 30% mai mari decât la începutul verii.  De vină este criza Covid, care i-a obligat pe agenții economici să investească mai mult în echipamente și materiale dezinfectante, însă și cererea este acum în creștere.

Cele mai ieftine șezlonguri sau baldachine se închiriează, în această perioadă, pe plajele din Constanța. Deși suntem în vârf de sezon, aici tarifele au rămas la fel ca la debut și nici nu se vor schimba. Iar în ultima perioadă, plajele municipale par să devină din ce în ce mai atractive pentru turiști. Sunt mult mai aerisite, iar prețurile sunt sub cele din stațiuni.

Dacă mergeți în sudul litoralului, aici tarifele încep să creasca. Nu însă foarte mult. Un șezlong se închiriază cu 35 de lei, iar o camera la o pensiune, cu doar 80 de lei. La un hotel de 3 stele, costă în jur de 300 de lei. Adică mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

“În iunie, am pornit cu prețuri de la 170 lei/noapte, iar acum, în plin sezon, ne aflăm la un tarif de 300 lei/noapte pentru o cameră de 3 stele plus.”, declară LEVENT BEGHIM, proprietar hotel

De departe însă, cea mai scumpă stațiune rămâne Mamaia și, în special, zona de nord. Un baldachin ajunge și 200 de lei pe zi. Iar dacă vorbim de cazare, o cameră dublă, la un hotel de 3 stele, pleacă de la 450 de lei pe noapte, iar un apartament cu două camere în nordul stațiunii ajunge și la 1700 de lei pe noapte. Reprezentanții din turism au și o explicație pentru acest fenomen.

“Diferența de prețuri la un hotel de 3 stele, de exemplu, este vizibilă, la un hotel în care s-a investit foarte mult poate fi în Mamaia un preț poate mai mare, dar la fel de bine poate fi în Eforie un preț mai mare decât în Mamaia. Totul este în funcție de cât s-a investit în hotelul respectiv și confortul pe care în oferă hotelul turistului care vine la hotelul respectiv.”, declară NICOLAE BUCOVALĂ, vicepreședinte FPTR Constanța

Hotelierii spun că litoralul românesc a intrat în perioada considerată vârf de sezon, iar acum cei mai mulți practică tarifele maximale. După 15 august, acestea vor începe să scadă.

sursa foto: dertour.ro

Actualitate

Amenzi usturătoare pentru accesul cu vehicule pe plajă

Published

on

Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, din cadrul ABADL, avertizează turiştii care-şi petrec vacanţa pe litoralul românesc că este interzis accesul, circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plajele Mării Negre.

Potrivit legii, pe plajele utilizate în scop turistic, se interzice accesul, circulaţia sau staţionarea vehiculelor, cu excepţia celor care asigură intervenţii operative din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a utilajelor de întreţinere a plajelor care aparțin Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

Încălcarea prevederilor legale, de către persoane fizice sau juridice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 de lei şi 20.000 de lei.

În urma verificărilor repetate din teren, inspectorii ABADL au constatat existența pe suprafețele de plajă atât a autovehiculelor persoanele, cât și a unor utilaje care aparțin operatorilor de plajă care execută lucrări de nivelare și care nu sunt autorizaţi în acest sens.

 

Continue Reading

Actualitate

4 sisteme gigant, cu forme de animale marine, pentru deşeuri reciclabile

Published

on

Litoralul românesc are prima infrastructură de colectare separată a deşeurilor, sub forma unor animale marine gigant. Acestea sunt amplasate pe 3 dintre cele mai importante plaje din stațiunile turistice de pe litoralul românesc: plaja Reyna din Constanța, plaja Nomad din Năvodari și plaja Eminescu din Mangalia.

Infrastructurile sunt realizate în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A” iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow, cu sprijinul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral.

Ediția din 2020 a programului A.P.A. își propune ca, sub deviza „Stop plasticului din ape!”, să mobilizeze comunitățile pentru a se implica în prevenirea și combaterea poluării apelor din România. Cele 4 sisteme gigant, ce reprezintă doi delfini, un sturion și o broască țestoasă, au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deșeurile îl au asupra animalelor acvatice.

În infrastructurile special amenajate, se vor colecta doar deșeuri reciclabile din materiale de plastic și metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior acestea vor fi preluate și trimise către stații de sortare, unde vor fi reciclate și transformate în noi produse.

Continue Reading

Turism

Natura, sufocată de turişti

Published

on

Peste o sută de mii de turişti îşi petrec sfârşitul de săptămână la mare iar câteva mii dintre ei aleg plajele sălbatice de la Midia, Vadu şi Corbu. Sunt mii de mașini și rulote care calcă vegetația din habitatele Rezervației din Delta Dunării, iar oamenii au campat pe nisip, deşi este total împotriva legii.

Sunetul motoarelor care produc curent electric la rulote sparge liniştea plajelor cândva virgine, din nordul Litoralului. La orele dimineţii sute de corturi şi tot atâtea maşini şi rulote sunt amplasate pe nisipul fin al plajelor neamenajate, la nord de localitatea Vadu.

Turist: “E prima oară când venim la Vadu. Noi am ajuns şi pe-ntuneric, nici nu ştiam unde ne-am instalat, am văzut dimineaţă şi este ce ne-am aşteptat.” 

Turist:  “Acum de dimineaţă am văzut mai bine care e atmosfera, având în vedere că am ajuns destul de târziu aseară şi nu am văzut exact unde campăm, în dimineaţa asta am avut o surpriză văzând atât de multe rulote şi corturi. ” 

Fostele peisaje sălbatice au rămas doar amintire la Vadu şi la Corbu. Acum pe dunele de nisip considerate cândva un peisaj de poveste, stau parcate zeci de maşini şi sunt campate foarte multe corturi. Turiştii iubitori de natură au călcat fără milă plaja sălbatică.

Turist: “A fost sălbatică, acum văd că deja a început să fie aşa căsuţă lângă căsuţă, pe roţi şi ne bucură acest lucru pentru că avem şi vecini.”

Zonele naturale cuprinse în perimetrul localităţilor Vadu şi Corbu  au primit statut de Rezervație a Biosferei și “Site Natura 2000” pentru protejarea habitatelor specifice și a speciilor deosebit de valoroase, la nivel european și mondial. Regulile de acces sunt stricte şi multe , dar turiştii nici nu le cunosc şi nici nu vor să le respecte.

Turist: “Eu ştiam doar că nu avem voie să punem pe plajă aici unde este nisipul şi-am încercat să ne ducem cumva mai departe dar fiind o plajă sălbatică nu prea ai cum să te duci mai departe pentru că e destul de periculos.” 

Plajele naturale neamenajate, cu flora și fauna locală, cu peisajul și caracteristicile zonei de coastă permit anumite activități turistice însă, pentru protejarea lor pe termen lung, se impun și reglementări specifice.

Ion Bucur – inspector Rezervaţia Deltei Dunării : ” La Vadu, sunt în comparaţie cu anii trecuţi cu 5oo % mai mulţi turişti şi autovehicule, anul acesta, şi în special în weekend.  Circulaţia sau staţionarea vehiculelor  se sancţionează cu  amendă de la 5oo la  1ooo de lei. ” 

Weekendul trecut au fost date 52 de amenzi în valoare de 36 de mii de lei.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta