Connect with us

Cultura/Educatie

Evaluarea naţională şi Bacalaureatul, echivalate cu mediile

Published

on

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, luni, un proiect de lege care prevede că, prin excepţie, în cazuri justificate reprezentate de declanşarea stării de urgenţă, stării de alertă şi de efectele generate de acestea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate înlocui probele de la Evaluarea naţională şi Bacalaureat cu echivalarea mediilor.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul având decizia finală. Iniţial termenul de adoptare tacită era stabilit pentru 3 septembrie, însă acesta a fost modificat pentru 3 iulie. Comisia de specialitate a Camerei întocmise un raport de respingere pentru acest proiect.

Actualitate

Elevii nu vor vouchere pentru achiziţionarea uniformelor şcolare

Published

on

Ieri, Senatul României a adoptat iniţiativa legislativă care presupune modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. Modificarea adoptată prevede ca fiecare elev să primească, semestrial, 350 de lei pentru achiziţionarea uniformelor, bani ce vor fi asiguraţi din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Încă din luna iunie 2020, atunci când proiectul a fost înregistrat la Senat, Consiliul Naţional al Elevilor s-a opus iniţiativei din următoarele motive:

,,În primul rând, în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă, întrucât asigurarea sumelor prevăzute în proiectul de lege presupune o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat. Mai mult, ţinând cont de faptul că peste 900 de mii de elevi nu au acces la educaţie online, considerăm că alocarea fondurilor către această iniţiativă legislativă reprezintă un act de iresponsabilitate şi indiferenţă crasă a senatorilor faţă de elevii din România.

În al doilea rând, în lipsa unor alte măsuri de securitate prezente în şcoală (servicii de pază, servicii de monitorizare audio-video etc.), instituirea obligativităţii purtării uniformelor şcolare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond.

În ultimul rând, o astfel de măsură nu va atrage după sine creşterea calităţii actului educaţional, ci, în cel mai bun caz, va reprezenta doar un simulacru trist al unei asemenea creşteri.”, se precizează într-un comunicat de presă al Consiliului Naţional al Elevilor.

Ca urmare a motivelor invocate, reprezentanţii elevilor solicită Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, respingerea proiectului legislativ (L421/2020).

,,Acestea sunt nevoile educaţiei din România? Acestea sunt priorităţile financiare ale statului român? Începutul anului şcolar ne bate la uşă. În şcoli va fi nevoie de materiale de protecţie sanitară, de device-uri conectate la internet, de infrastructură şcolară şi de multe altele. Stimaţi deputaţi, dacă sunteţi cu adevărat preocupaţi de soarta elevilor din România, vă solicităm respingerea acestei inţiative legislative. Elevii au nevoie de acces la educaţie de calitate, nu de uniforme care să arate bine în poze!”, a declarat Rareş Voicu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Spectacolul Perseidelor, în această noapte, la Planetariul din Constanța!

Published

on

Constănțenii, dar și turiștii aflați pe litoral sunt invitați la Planetariu, unde vor putea observa în această noapte, spectacolul Perseidelor. Reprezentanții Planetariului anunță că în această noapte, vor desfășura observații astronomice, începând cu 22:00, până în zorii zilei următoare, 5 dimineața.

Va fi o noapte dedicată Perseidelor, un curent meteoric ce își atinge maximul în jurul acestei zile de 12 august.

În același timp, vizitatorii își vor indrepta atenția și asupra planetelor ce se vad cu ochiul liber, dar și a stelelor mai stralucitoare, folosind instrumentele astronomice aflate în dotarea Planetariului.

Vor avea loc inclusiv recunoaștere de constelații, asta dacă vremea o va permite.

Cei care doresc să ia parte la spectacolul ceresc sunt așteptați în fața Observatorului Astronomic!

Continue Reading

Actualitate

Începe ,,TeleŞcoala profesorilor”

Published

on

Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în parteneriat cu Televiziunea Română, organizează programul de formare a cadrele didactice: ,,TeleŞcoala profesorilor”.

Pe durata a 15 cursuri, profesorii vor învăţa să utilizeze platforme educaţionale pentru a susţine lecţii on-line. Tematica abordată vizează funcţionalităţile puse la dispoziţie, în mod gratuit, de către Google şi Microsoft, respectiv platformele G Suite for Education şi Microsoft Office 365.

,,Pentru că educaţia trebuie să continue în orice condiţii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării vine în sprijinul tuturor cadrelor didactice din România prin acest program de formare, un program complementar-suport, menit să susţină învăţarea on-line atât de necesară în condiţiile actuale!”, a declarat Monica Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării.

Cursurilor vor începe în data de 24 august şi se vor desfăşura de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-9:30, cu reluare în aceeaşi zi, în intervalul orar 15:00-15:30, pe postul TVR2. De asemenea, cursurile vor fi disponibile pe canalul de YouTube al Televiziunii Române şi pe canalul de YouTube al Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta