Connect with us

Sanatate

COVID 19 face noi victime la Constanţa

Published

on

Una caldă, alta rece! La nivelul judeţului Constanţa în ultimele 24 de ore nu s-a înregistrat nici o persoană infectată cu SARS-CoV-2 în schimb 2 bărbaţi de 69 de ani, respectiv de 75 de ani au decedat.

Până în prezent, 25 de persoane au decedat din rândul celor declarate pozitive, iar 474 de pacienți au fost declarați vindecați.

În acest moment, sunt 99 de persoane internate, dintre care 89 din județul Constanța și 10 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

Până în acest moment, 14 persoane confirmate cu virusul SARS-CoV-2 au fost externate la cerere din unitățile medicale din județul Constanța.

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 542 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

 

Sanatate

Bebeluşii şi canicula

Published

on

Vara este un anotimp preferat de mulţi dintre noi însă temperaturile ridicate ne pot produce disconfort şi chiar probleme de sănătate dacă nu ne protejăm.
Ştim cu toţii că vârstnicii şi copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerile la soare. Dacă un vârstnic îşi poate purta singur de grijă, copilul mic nu poate spune ce îl deranjează, astfel că toată responsabilitatea pentru sănătatea şi confortul copilului îi revine părintelui.

Fie că bebeluşul se află în casă, fie că este afară, trebuie să îi asiguraţi permanent un confort termic. Pentru a preveni toate aceste neplăceri, trebuie să respectăm sfaturile medicilor. Dacă totuşi nu aţi reuşit să protejaţi copilul de efectele nocive ale razelor solare şi copilul a făcut insolaţie, va trebui să vă adresaţi de urgenţă medicului pediatru. Amânarea tratării insolaţiei poate fi fatală, mai ales în cazul copiilor mici.

Dacă alegeţi să mergeţi în vacanţă la malul mării, ar fi indicat să nu expuneţi bebeluşul direct razelor solare. De asemenea, pentru copii există câteva reguli stricte care ar trebui urmate cu mare atenţie. În primul rând, pielea unui copil se poate arde în doar 10 minute de expunere la soare. De aceea, trebuie să ţinem cont că un factor de protecţie solară mai mic de 20 nu asigură absolut nicio protecţie pielii.

dr. Denisa Aonicesei, medic pediatru Clinica „Regina Maria”: „Pentru evitarea insolaţiei trebuie luate următoarele măsuri:
-evitarea expunerii prelungite la soare a sugarului cu vârsta sub 12 luni şi a copiilor,
-evitarea plimbărilor vara între orele 10.00-17.00,
aplicarea pe faţă şi corp a unei creme cu factor mare de protecţie solară,
-îmbrăcămintea trebuie să fie uşoară, de culoare deschisă,
-copiii să poarte pălărioară sau şapcă, să se administreze multe lichide, evitarea băuturilor dulci şi acidualate. „

Medicii pediatrici mai recomandă ca bebeluşii să stea afară în zilele de vară mai mult la umbră pentru a evita arsurile de piele sau afecţiunile ulterioare.

Continue Reading

Actualitate

Noi condiții pentru colectarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de CORONAVIRUS

Published

on

Ministerul Sănătății a modificat condiţiile pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Modificările din actul normativ emis de minister se referă la selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.
De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, astfel:

  • semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  • prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
  • încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
  • intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.

Continue Reading

Sanatate

Asimptomaticii și cazurile ușoare de infectare cu COVID-19, la Mangalia

Published

on

Spitalul Municipal Mangalia a fost inclus în lista spitalelor de linia a II-a, care va trata cazurile asimptomatice și ușoare. Acest lucru este stipulat în Ordinul MS Nr. 555/2020.

În aceste condiții, unitatea medicală din Mangalia se pregătește, în regim de urgență, pentru a prelua pacienții suspecți sau confirmați COVID-19. În prezent, la nivelul unității spitalicești din Mangalia activitatea medicală se desfășoară în condiții normale și au loc acțiuni de reorganizare a spațiilor medicale. Ca și medicii din alte orașe ale țării, cadrele medicale de la Spitalul din Mangalia sunt tot timpul la datorie în această perioadă critică, în lupta continuă cu infecțiile provocate de coronavirus.

Pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu coronavirus în rândul cadrelor medicale, dar și a pacienților internați, la unitatea sanitară au fost luate măsuri de prevenție și igienico-sanitare, încă de la debutul crizei epidemiologice. În acest sens, a fost amenajat un spațiu special pentru triajul pacienților, două izolatoare și se intervine cu promptitudine la orice caz care ar putea pune în pericol sănătatea publică.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta