Connect with us

Uncategorized

Apariție surprinzătoare în Parcul Național Călimani

Published

on

Parcul Național Călimani, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor #Suceava#Mureș#Bistrița – Năsăud și #Harghita.

Fauna din parc este tot timpul monitorizată de specialiștii Romsilva în teren. Un exemplu viu în acest sens este și cerbul surprins de Cristian Cireș, ranger în cadrul parcului.

Cerb într-o pădure din Parcul Național Călimani din cadrul Romsilva

Un cerb frumos în stratul gros de zăpadă dintr-o pădure din Parcul Național Călimani, filmat de aproape de colegul nostru Cristin Cireș, ranger în cadrul parcului.Fauna din parc este tot timpul monitorizată de specialiștii Romsilva în teren.Pădurile din Parcul Național Călimani asigură faunei bogate toate condițiile de adăpost, liniște și hrană, necesare unui habitat sănătos.Cerbul este un animal erbivor, adaptat zonelor montane cu păduri întinse, dar poate fi regăsit și în zonele de deal, iar în ultimele decenii a fost reintrodus și în zonele de câmpie. Trăiesc în libertate până la 18-20 de ani și ating o greutate de până la 300 de kilograme.La începutul primăverii, cerbii ”leapădă” coarnele, acestea crescând la loc vara și toamna, până în perioada boncănitului, când masculii se luptă între ei pentru supremația cârdurilor de ciute. Calimani National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor #Suceava, #Mureș, #Bistrița – Năsăud și #Harghita. Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare. Credit video: Cristin Cireș, Parcul Național Călimani****Red stag in heavy snow into a forest from Călimani National Park, in #Romania#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor #Călimani

Publicată de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pe Marţi, 5 februarie 2019

Cerbii trăiesc în libertate până la 18-20 de ani și ating o greutate de până la 300 de kilograme.

La începutul primăverii, cerbii ”leapădă” coarnele, acestea crescând la loc vara și toamna, până în perioada boncănitului, când masculii se luptă între ei pentru supremația cârdurilor de ciute.

Sursa: Cristian Cireș, Parcul Național Călimani

 

 

Uncategorized

Autobuzul CiTy Tour, tras pe dreapta

Published

on

Traseele City Tour cu autobuzele etajate au fost suspendate în această dimineaţă, în Constanţa, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit reprezentanţilor CT Bus, autobuzele etajate vor reveni în trafic imediat ce vremea o va permite.

Continue Reading

Uncategorized

Spectacolul “Orchestra Titanic”, marele câştigător al Festivalului de Dramaturgie Contemporană

Published

on

Spectacolul “Orchestra Titanic”, de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa a câştigat marele premiul la ultima ediţie a Festivalului Internaţional de Dramaturgie Contemporană, desfăşurat la Braşov.

Spectacolul Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti a avut premiera în ianuarie 2018 şi de atunci se joacă cu săli pline atât la sediu cât şi în turneu, cucerind publicul şi cronicarii de teatru deopotrivă.

La aceeaşi ediţie a Festivalului braşovean, cea de-a 30-a, premiul pentru Cel mai bun Actor i-a revenit lui Richard Bovnoczki, interpretul lui Doko – cel care “s-a născut pe lume c-o durere fără nume”, aşa cum spune refrenul lui, “şi refrenul lui li se potriveşte de minune şi celorlaţi” – remarca un critic.

“Orchestra Titanic” de Hristo Boicev este o comedie filosofică şi absurdă despre dorinţa de evadare în iluzie. Autorul bulgar sondează fenomenul migraţiei prin intermediul istoriilor a patru indivizi săraci, asaltaţi de marea iluzie a unei alte lumi, mai binevoitoare.

Aceste premii se adaugă la cele primite în urmă cu un an, la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio şi de Forme Noi, unde spectacolul TNB a fost răsplătit cu : Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie (Felix Alexa), pentru cea mai bună scenografie (Andrada Chiriac) şi Premiul pentru cei mai buni actori (ex-aequo – Claudiu Bleonţ, pentru rolul Harry, respectiv Richard Bovnoczki, pentru rolul Doko).

sursa foto: blogtnb.ro

Continue Reading

Uncategorized

Connecting Opera – Regal de muzică, la malul mării

Published

on

Dirijorul Ionuț Pascu propune publicului constănţean un spectacol memorabil, conceput ca punte între generații. Corul de copii al Operei Naționale București va cânta alături de corul și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și de cei șase soliști ai serii: sopranele Daniela Vlădescu, Madeleine Pascu, Smaranda Drăghici și Aida Pascu, împreună cu tenorii Răzvan Săraru și Doru Iftene.

În programul spectacolului ,,Connecting Opera”, ce se va desfăşura marţi, 26 noiembrie, ora 18:30, la Pavilionul Expoziţional Constanţa, sunt incluse 22 de șlagăre internaţionale: Smoke on the Water, We Will Rock You, Somewhere, Twist and Shout, Over the Rainbow, We Are the Champions, Think of me,When You Wish Upon a Star, Don’t cry for me Argentina, Nella Fantasia, Bohemian Rhapsody, Summertime, Waterloo,We Are the World şi altele.

Ionuț Pascu s-a născut în Constanța, pe data de 6 septembrie 1977. După absolvirea Liceului Energetic în anul 1994, la îndemnurile celei ce avea sa îi devină nu peste mult timp soție, Madeleine Pascu, se îndreaptă cu hotărâre spre ceea ce până atunci era doar un hobby: muzica. După numai un an de lecții private de canto cu renumita solistă constănțeană Aida Abagief, Ionuț intră primul dintre băieți, concurenți ai secției Canto din cadrul Universității de Muzică din Bucuresti, la clasa regretatului tenor Dorin Teodorescu.

După cinci ani de studii, termină cu cea mai mare medie din toate secțiile muzicale universitare ale acelui an, fapt recunoscut, în afara titulaturii de ,,Magna cum Laudae”, și de înmânarea Diplomei de Excelență în Studii, acordată în fiecare an unui singur absolvent din domeniul artelor de Fundația Serghie.

În anul 2004 se hotărăște să dea curs unei idei ce încolțise deja din perioada studenției, aceea de a aprofunda studiile muzicale și de a-și lărgi orizontul interpretative. Astfel, îl regăsim pe Ionuț Pascu din nou pe băncile universității bucureștene, de data aceasta în cadrul Facultății de Compoziție și Dirijat Orchestră, pe care o absolvă, după alți patru ani, la clasa maestrului Cristian Brâncuși.

Ca solist, a cântat cu succes in Italia, Olanda, Canada, Australia, Coreea de Sud, China, Argentina, Belgia, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Albania și Germania, una din cele mai importante redute cucerite fiind Opera din Sydney, unde a susținut și imprimat pe CD, alaturi de Sydney Philharmonic, premiera australiană a monumentalei lucrări ,,Cantata della Vita”, dirijată chiar de compozitor, experimentatul Gianluigi Gelmetti.

Activitatea susținută ca prim-solist al teatrelor de operă din București si Constanța, alaturi de colaborările interne și externe, nu l-au împiedicat pe Ionuț Pascu să își perfecționeze tehnica dirijorală și înțelegerea partiturilor de orchestră la Conservatorul “G. Verdi” din Milano, finalizând cu succes cei doi ani de Master la clasa maestrului Vittorio Parisi.

Ca dirijor, a obținut critici favorabile în urma concertelor sau spectacolelor de operă susținute cu Orchestra de Cameră Radio din București,  Filarmonica din Bacău, Teatrul National de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța, Filarmonica din Jena, Germania și Orchestra dei Pomeriggi Musicali, din Milano.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta