Connect with us

Traditii romanesti

A început postul Adormirii Maicii Domnului!

Published

on

Astăzi este prima zi a postului Adormirii Maicii Domnului ce are o durată de două săptămâni şi se încheie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 15 august.  

Postul ne aduce aminte de virtuţile alese ale Preasfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de către Maica Domnului, prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Ca vechime, este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an. Originea lui se situează undeva în secolul V, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut în anul 1166, la un sinod local din Constantinopol.

Conform tradiției, în Postul Adormirii Maicii Domnului nu este bine să speli haine cu mâna, să consumi preparate din carne și nici să faci treabă în casă în timpul slujbelor de peste zi de la biserică. Nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri. Sunt interzise toate evenimentele care implică dans și voie bună, căci sunt considerate o lipsă de respect față de Fecioara Maria.

Se consumă în special hrană uscată, dar doar după ora 15:00. Până la această oră este bine să nu mâncăm nimic, ci doar să ne rugăm și să ne împăcăm cu cei pe care i-am supărat. Este și o zi benefică pentru păreri de rău și reconcilieri.

Canoanele Bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la praznicul Schimbării la Faţă a Domnului.

Actualitate

Sărbătoarea Deltei … în inima Ardealului!

Published

on

Muzeul ASTRA organizează în acest weekend o serie de ateliere interactive gastronomice, în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei, ediţia a IV-a. Participă trei pescari lipoveni/ucraineni din Delta Dunării, care vor prezenta aici reţete culinare vechi din satele Mila 23, Letea şi Caraorman. Cei trei vor pescui cu setca şi vintirele prin lacul din muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele şi pe lacurile din Delta Dunării.

,,Vor fi trei zile în care vom reliefa povestea pescuitului, a pregătirii peştelui şi a preparatelor tradiţionale din peşte alături de lipoveni şi ucraineni din satele Deltei. Începem cu Malasolcă (un fel de rasol din peşte). Mâncarea cunoscută la haholi şi la lipoveni drept malasolca înseamnă cartofi fierţi în coajă, peşte şi mujdei. (…). Vom continua cu o ciorbă de peşte ca-n Delta Dunării. Recomandarea lipovenilor: prima dată se mânâncă peştele, cu mâna, apoi se consumă ciorba propriu-zisă! Evident că în prealabil se cuvine să ne spălăm pe mâini şi să respectăm toate normele sanitare impuse în această perioadă specială.”, a declarat Lucian Robu, director Muzeul Astra.

Vineri, 26 iunie, pescarii vor prinde şi vor conserva peştele între orele 8:00 şi 12:00, pentru ca apoi, sâmbătă, 27 iunie, şi duminică, 28 iunie, să-l pregătească la Târgul de Ţară din Muzeul ASTRA, între orele 11:00 şi 17:00.

Continue Reading

Actualitate

IA şi cămaşa tradiţională, dress code-uri pentru intrare liberă în Muzeul ASTRA

Published

on

Astăzi, de Sânziene, intrarea va fi liberă în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pentru toți vizitatorii care vor fi îmbrăcați în cămăși autentice. De asemenea, programul pregătit special pentru ediția a VII-a a evenimentului Ziua Universală a Iei se încheie cu o conferință online, denumită sugestiv ,,IA, haină de lumină a sărbătorii”.

Părintele prof. Constantin Necula va fi gazda conferinţei online, ce va începe la orele 18:30, organizată în parteneriat cu Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis, Ambasada României la Tunis, Institutul Limbii Române și Doxologia.

Invitatele Parintelui Constantin Necula sunt: pe Mirela Crețu (director muzee pavilionare – Muzeul ASTRA), Iulia Gorneanu (autor, curator, colecționar), conf. univ. dr. Lia Faur (scriitor, lector de limba română la Universitatea El Manar – Institutul de limbi moderne Habib Bourguiba din Tunis, coordonator al Centrului de Cultură și Știință al României la Tunis) și Andreea Ciortea (antreprenor cultural, co-organizator și inițiator Ziua IEI Sibiu și comunitatea online IA Sibiu).

 

Continue Reading

Actualitate

S-a dat start concursului ,,Ziua IEI”

Published

on

Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia și Şcoala de Limba Română Dacia-Atena şi Acharnes organizează în perioada 10 – 23 iunie, în mediul online, prin intermediul rețelei facebook, prima ediție a concursului (expoziție) de desen, dedicat Zilei Internaționale a IEI.

Competiţia se adresează elevilor şcolilor românești, din Diaspora și comunităţile istorice, pasionați de arta românească, tradiții și obiceiuri. Desenele au ca temă IA, hora satului şi cultura tradiţională românească.

Astfel, este încurajată și promovată creativitatea copiilor, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Lucrările de desen care vor fi înscrise, trebuie să fie originale și să aibă ca motiv de inspirație elemente caracteristice IEI tradiționale românești, din diferite zone ale țării, modele decorative de pe obiecte ceramice, covoare sau icoane.

Participanţii la concurs trebuie să trimită desenul/pictura, prin mesaj privat pe pagina de Facebook a Asociației Dacia, în perioada 10 -19 iunie, cu etichetă vizibilă care să conțină:
• nume;
• prenume;
• vârsta;
• şcoala și profesorul coordonator;
• ţara de reședință.

Lucrările care nu respectă tema nu vor intra în concurs!

Juriul va desemna cele mai reprezentative patru desene, care vor fi premiate, chiar de Ziua Internaţională a IEI, în data de 24 iunie. Premiile oferite sunt:

  • premiul I – IE tradițională românească oferită de Atelier Bromania şi un șal cu motive tradiționale by Svetlana Karahan;
  • premiul II – bijuterii oferite de Handmade Art Factory şi un șal cu motive tradiționale by Svetlana Karahan;
  • premiul III – bijuterii tradiționale realizate manual, oferite de MilasCraft şi un șal cu motive tradiționale by Svetlana Karahan.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta